Πέμπτη 15 Σεπτεμβρίου 2011
















MAKIS LIOLIOS
Σάββατο, 10 Σεπτεμβρίου 2011
ΟΙ ΚΑΝΤΑΔΟΡΟΙ ΤΗΣ ΚΑΒΑΛΑΣ ΣΤΑ ΠΟΤΑΜΟΥΔΙΑ.


Αυτή την φορά μπορεί να ήταν λίγοι, ήταν όμως περισσότερο εκδηλωτικοί από κάθε άλλη φορά Ο λόγος για τους Κανταδόρους της Καβάλας, που για ακόμη μια φορά έκαναν την εμφάνισή της σε γειτονιές της πόλης και έδειξαν να το ευχαρίστιουνται δεόντως. Οι κάτοικοι της συνοικίας των Ποταμουδίων ήταν αυτή την φορά οι τυχεροί που απόλαυσαν τις όμορφες μελωδίες του εμπνευστή των Κανταδόρων Κώστα Λιούμπα και της παρέας του. Την περασμένη Τετάρτη μάλιστα βοήθησε και η δροσιά που επικρατούσε, αφήνοντας πίσω τους καύσωνες των προηγούμενων εξορμήσεων.








Με τον Κώστα στο μπουζούκι και την βοήθεια του Τόλη στην κιθάρα, ξεκίνησαν λίγο μετά τις 9 το βράδυ τις ανηφόρες πίσω από το κλειστό των Ποταμουδίων και έφτασαν μέχρι ψηλά στα Λαζέϊκα, όπως λεγόταν παλιότερα η περιοχή. Για ακόμη μια φορά ο κόσμος περίμενε την εύθυμη παρέα στα μπαλκόνια και στους κήπους τους. Οι στάσεις συχνές, με τα τραγούδια να διαδέχονται το ένα το άλλο. Φυσικά υπήρχαν και οι μερακλήδες όπου ζητούσαν κάποιο τραγούδι, με τους Κανταδόρους να μη χαλάνε σε κανέναν χατίρι. Στην οδό Αρτέμιδος σε ένα σπίτι με κήπο ολάνθιστο το ζευγάρι που περίμενε τους Κανταδόρους, ζήτησε να ακούσει το τραγούδι «Σ’ αγαπώ γιατί είσαι ωραία". Η συγκίνηση τους κυρίεψε, αφού όπως μας είπαν ήταν το τραγούδι με το οποίο γνωρίστηκαν. Όμορφες στιγμές αλήθεια.


Η μεγάλη έκπληξη όμως ήταν στην οδό Νέστωρος. Ο δημοσιογράφος και μουσικός Γρηγόρης Χρηστίδης που είχε ακούσει πως οι Κανταδόροι θα περάσουν μπροστά από το σπίτι του, είχε ετοιμάσει με την σύζυγό του κ. Ιουλία ένα τραπέζι με εκλεκτούς μεζέδες και τσίπουρο. Εκεί φυσικά το γλέντι άναψε για τα καλά, με την συμμετοχή όλης της γειτονιάς.


Ο Γρηγόρης πήρε την κιθάρα και με την χαρακτηριστική μελωδική του φωνή συνόδεψε τους Κανταδόρους. «Ότι κι αν πως δεν σε ξεχνώ», «Όλοι οι ρεμπέτες του ντουνιά», «Έδιωξα κι εγώ μια γάτα» και άλλα γνωστά τραγούδια ακουστήκαν στα σοκάκια της γειτονιάς. Όπως ήταν φυσικό δεν άργησε να έρθει κι ο χορός. Χασαποσέρβικο με την παρέα των Κανταδόρων αλλά και τους γείτονες να αφήνουν πίσω τους σκοτούρες και μνημόνια.


Συγκινητική ήταν και η στιγμή που περνώντας από ένα σπίτι, δυο ηλικιωμένες κυρίες περίμεναν τους Κανταδόρους και θέλησαν τα τους δώσουν ένα χρηματικό μπαξίσι, πράγμα φυσικά που εκείνοι αρνήθηκαν ευγενικά. «Θέλαμε να σας ευχαριστήσουμε που δώσατε για λίγο ζωή στην γειτονιά μας» τους είπαν. Και υποσχέθηκαν να συνεχίσουν τις καντάδες όχι μόνο το φθινόπωρο, αλλά και τον ερχόμενο χειμώνα. Εξ άλλου το τσίπουρο και η καλή παρέα φέρνουν ζέστη.


Επιστροφή στο σημείο εκκίνησης και οι Κανταδόροι μαθαίνουν πως σε ταβερνάκι της γειτονιάς γίνετε μπάτσελορ πάρτυ μιας κοπέλας που θα παντευτεί το Σάββατο. Φυσικά οι Κανατδόροι βρέθηκαν στο ταβερνάκι και χάρισαν ένα τραγούδι στη νύφη και την παρέα της. Τι άλλο «μικρή αρραβωνιάστηκες, κορόιδο που επιάστηκες». Κι εδώ ο χορός έδωσε και πήρε με τους Κανταδόρους να κλείνουν μ’ αυτό τον όμορφο τρόπο μια ακόμη μαγική βραδιά.
Αναρτήθηκε από Μάκης Λιόλιος στις 12:27 π.μ.